Els orígens de les primeres plantacions domèstiques de cacau es remunten a la civilització olmeca (sud-est de Mèxic). De manera habitual, el cacau es feia servir com a ofrena als déus.

A partir de la civilització maia (sud-est de Mèxic i América Central), hi ha escenes que representen el kakaw als atuells. El cacau se servia en forma de beguda, perquè aprofitaven la part viscosa de la fava. En aquella època, es feia servir com a medicina i el barrejaven amb altres plantes. La beguda es consumia sempre calenta.

Al començament, hi havia zones on només es consumia el mucílag tot sol, en forma de beguda, i es descartaven les favetes. En canvi, en altres llocs es deixava fermentar la polpa amb les favetes per obtenir una beguda de cacau amb un gust més intens.

Durant la civilització asteca (centre de Mèxic) és quan la paraula xocolata va agafar rellevància. Aquesta paraula va ser la que van adoptar els colonitzadors espanyols i es va difondre per la resta del món. També està documentat que, en aquell període, el cacau – xocolata es feia servir com a moneda de canvi. A diferència dels maies, els asteques consumien la beguda de cacau freda.

CURIOSITAT…

Es feien diferents begudes amb cacau, barrejat amb aigua o blat de moro, amb vainilla, pebre negre, insectes secs…

LA COLONITZACIÓ D’AMÈRICA

L’arribada dels colonitzadors espanyols va permetre que el cacau es propagués a la resta del món. Va ser un dels productes que més ràpidament es van acceptar entre la societat, tot i que inicialment es consumia com una medicina. Un dels primers passos per aconseguir aquesta rápida difusió va ser l’endolciment i l’aromatització del cacau amb sucre i espècies, sobretot vainilla i canyella.

Expansió de la xocolata a Europa

1502: Cristòfor Colom arriba l’illa de Guanaja i, com a ofrena, li donen cacau.

1519: Hernán Cortés desembarca a les costes de Mèxic i el reben com un déu.

Li ofereixen xocolatl, una beguda de cacau, en un vas d’or.

1528: Hernán Cortés introdueix la xocolata a la cort espanyola.

1535: La xocolata arriba al virregnat de Nova Espanya (a l’actual Estats Units).

1557: Italia és el següent país que consumeix xocolata a Europa.

1615: Anna d’Austria es casa amb Lluís XIII i, arran d’aquest matrimoni, s’introdueix el cacau – xocolata a la cort francesa.

1641: El cacau viatja a Alemanya i d’aquell país als Països Baixos.

1657: S’introdueix la xocolata en algunes cases, segons es descriu el diari de Samuel Pepys.

1727: Apareix la primera xocolata amb llet, gràcies a Nicholas Sanders.

1751-1772: A l’Encyclopedie de Diderot ja surt explicat el procés d’elaboració i degustació de la xocolata.