Originàriament, el cacau es conreava a l’Amèrica Central i al nord d’Amèrica del Sud. Va ser durant la colonització espanyola quan es va exportar el conreu del producte, a través de les colònies, a països del tròpic, com ara el centre d’Àfrica i Indonèsia.

CONDICIONS CLIMÀTIQUES PER A L’ARBRE DEL CACAU

L’arbre del cacau (Theobroma cacao) necessita una condicions climàtiques molt concretes perquè es pugui conrear. Unes condicions que només es troben al tròpic. Pluja abundant, humitat molt elevada, temperatures estables entre 20 i 30 °C, poc vent, abundancia de vegetació al voltant i poca altitud a nivell del mar. Quan l’arbre del cacau floreix i la flor es polinitza, en neix una fava. Aquest procés no té lloc fins que l’arbre té entre quatre i cinc anys. Quan neixen les faves, fan uns 20 centímetres de longitud i pengen de les branques; poden arribar a pesar entre 300 i 400 grams.

A l’interior de la fava hi ha entre trenta i quaranta favetes d’un to marró-vermellós, i les envolta el mucílag. El mucílag és una polpa blanca i viscosa que té un sabor dolç i aromes molt florals, que són les que es traslladaran al cacau durant la fermentació. L’exterior de la fava és una carcassa dura que té la finalitat de protegir l’interior. La particularitat és la forma rugosa, amb tons molt vius que van del taronja al groc i el vermell. Les faves necessiten entre quatre i cinc mesos per aconseguir un estat òptim, i llavors cal un altre mes perquè madurin. Això permet que el conreu sigui bianual.Com que hi ha climes tan diferents, cadascun aporta diferents sabors i aromes al cacau.

D’altra banda, la manera de cultivar-lo, fermentar-lo i assecar-lo també el condiciona.

CURIOSITAT…

L’arbre del cacau pot arribar a fer entre 6 i 12 metres. De totes les flors, només un 1% pot arribar a convertir-se en fava de cacau. Està recobert durant tot l’any de fulles verdes i flors.