El cacau es conrea en zones de clima tropical i amb un alt percentatge d’humitat, a l’àrea compresa entre els 26º al nord i el sud de l’equador.

+14 % (418 mil tones)
Mèxic, Guatemala, Brasil, Costa Rica, Equador, Nicaragua i Colòmbia

+71 % (2.848 mil tones)
Àfrica central, Congo, Belize, Camerun i Togo. 

+15 % (606 mil tones)
Sud d’Àsia 

TIPUS DE CACAU. DEPENENT DE LA REGIÓ.

Els grans productors de cacau no són únicament els països hispanoamericans, com s’ha explicat sempre de manera genèrica i poc detallada. Si fem una pinzellada i mirem quins altres productors mundials de cacau trobem, ens adonarem que en un altre continent és on hi ha més varietat de cacau i on se’n concentra la major part de la producció mundial.

Aquest gran productor de cacau són els països africans, com, per exemple, Nigèria, la Costa d’Ivori i Ghana, entre d’altres. Així, doncs, si ens centrem en el cacau que prové d’Àfrica, cal dir que també es considera de gran qualitat. En aquest cas, es tracta d’un cacau amb unes varietats molt exclusives, tot i que la diferenciació més básica que se li atribueix es basa en si és crioll, foraster o trinitari. Si ens tornem a centrar en els països llatins, cal dir que és on es concentra el millor cacau, si parlem de la millor qualitat i les millors plantacions, que han estat històricament excel·lents i que avui encara són les més abundants.

Als països llatinoamericans, per tant, és on hi ha el cacau més fi i més aromatic, i també és on s’hi poden trobar més matisos quant a la puresa i la varietat.
D’altra banda, a Àsia i Indonesia també hi ha plantacions de cacau. En aquest cas, la diferència amb el de les altres procedències és que aquest té un procés d’assecat amb foc, i no amb l’exposició al Sol. Aquesta técnica, que el fa únic, s’aplica per les diferències climàtiques de la zona. El procés d’assecat mitjançant el foc dona un acabat fumat al cacau, molt interessant i diferent de la resta de cacaus del món.